Als natuurgeneeskundig therapeut heb ik gekozen om reflexologisch te werken via de voeten. Hoe ik tot dat besluit gekomen ben, krijg ik nog weleens als vraag. “waaróm die voeten toch?!”. Ik vind voeten geweldig en geweldig praktisch om mee te werken. Praktischer dan een heel lichaam behandelen. Wat direct één van de belangrijkste verschillen is tussen massage en reflexologie, waarover dit artikel gaat. Het vakgebied reflexologie is nog vrij onbekend in Nederland, anders dan in de ons omringende landen, en daardoor is het verschil tussen een massage en een reflexzonebehandeling niet altijd duidelijk. Massage en een reflexologiebehandeling zijn verschillende toepassingen die erg op elkaar lijken, maar die elk hun eigen unieke kracht hebben.

Verschillen en overeenkomsten

De ARCB, American Reflexology Certification Board, legt op hun website beknopt uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen beide technieken (The differences between Reflexology and Massage). Ik heb de vrijheid genomen dit als basis te nemen en toevoegingen te doen waarvan in denk dat ze je meer duideljkheid bieden.

Toepassing

  • Massage kan op het hele lichaam toegepast worden
  • Reflexologie wordt toegepast op voeten, handen, oren of gezicht
  • Massage gebeurt (meestal) op een ontbloot lichaam of lichaamsdeel. Dit geldt natuurlijk ook voor een voetmassage. Bij reflexologische behandeling worden alleen de voeten ontbloot. Handen, oren en het gezicht zijn al gemakkelijk benaderbaar

Veel klachten kunnen zowel met massage als met reflexologie behandeld worden, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Er zijn echter verschillen, voor meer informatie welke klachten behandelbaar zijn met reflexologie kun je hier meer lezen

Techniek en doel

In beide gevallen worden het lichaam of delen ervan met de handen bewerkt en kan al of niet met een tussenstof gewerkt worden, zoals een olie of crème op natuurlijke basis. Reacties verlopen in beide gevallen behalve via zenuwstelsel, bloed- en lymfestroming ook via de subtiele energiesystemen (acupunctuur energiebanen of meridianen), alleen de efficiëntie waarmee en de mate waarin dit gebeurt hangt mijns inziens af van de kennis van de masseur of therapeut van deze materie. Zowel massage als reflexologie zijn altijd gericht op het bevorderen van welzijn, met elk hun eigen techniek en doel. Verschillen in het hoe en waarom:

  • Een lichaamsmasseur kan zijn hele hand, arm en elleboog en zelfs voeten gebruiken. Bij reflexologie gebruikt de therapeut vooral de duimen en vingers.
  • Bij massage worden grotere oppervlakken, hele spieren bewerkt, vaak via grote bewegingen door de masseur. Bij reflexologie worden (meestal) kleine bewegingen gemaakt op de reflexgebieden, bestaande uit diverse weefsels. De voet- en beenspieren worden wèl losgemaakt, wat op massage lijkt, ter ontspanning en betere doorbloeding van de voet, maar dit is een manier om vervolgens de reflexgebieden beter toegankelijk en ontvankelijk te maken voor de therapeutische prikkels.
  • Massage werkt vooral met de structuur van het lichaam; het doel is primair om het gemasseerde weefsel direct positief te beïnvloeden. Reflexologie werkt met de functies van het lichaam; het doel is het functioneren van organen, klieren en alle systemen, zoals ademhaling en spijsvertering, te optimaliseren.

Effecten en voordelen

Beide technieken leiden tot totale lichaamsontspanning en een verbeterde bloed- en lymfedoorstroming. Zeer belangrijke voorwaarden voor je lichaam om de balans te kunnen herstellen!

  • Massage van spieren en bindweefsel zorgt vooral voor een plaatselijk positief effect zoals verzachting, ontkramping, ontspanning, verbeteren van beweeglijkheid of pijnverlichting.
  • Reflexologie kan naast deze voordelen ook gerichter leiden tot het meer in balans komen van de interne lichaamssystemen. Reflexologie brengt ontspanning en een reactie teweeg in je lichaam op de plek van aanraking plus op het corresponderende gebied verder gelegen in het lichaam, bijvoorbeeld de darmen.

Beiden technieken kunnen ook bepaalde effecten hebben tot ongeveer een dag na de behandeling. Hier kun je meer lezen over de effecten

Iets met reflex

Tot zover de meest in het oog springende zaken waar het overeenkomsten en verschillen betreft. Naast dat het verschil tussen massage en reflexologie niet direct duidelijk is, wordt het ook door de verschillende benamingen van reflexologie niet altijd helder. Voor de praktische toepassing van reflexologie zijn verschillende termen in omloop, wat niet helpt om duidelijker te krijgen waar we het nu over hebben en of het over hetzelfde gaat: reflextherapie, reflexmassage, reflexzonetherapie, reflexie, reflexologie, zonetherapie, voetzoolmassage, reflexologie. Bij dezen mijn mening over hoe het zit!

  • Kort gezegd is reflexologie de discipline, zoals biologie, en het is toe te passen als een massage: een reflexzonemassage of een reflexologische massage.
  • Als reflexologie als therapie wordt ingezet, heet het reflexzonetherapie. Cliënt en therapeut gaan dan dieper in op de klacht en achtergrond ervan en werken dit uit via een reeks reflexzonebehandelingen of reflexzonemassages (therapie).

Er valt nog veel meer uit te leggen, dit artikel beoogt niet volledig te zijn, maar hopelijk heb ik in het kort zaken verduidelijkt voor je! Misschien heb je vragen of aanvullingen? Ik vind het leuk als je dit hieronder laat weten.

Wil jij ook eens ervaren hoe een reflexzonemassage voelt? Of zelfs ervaren wat reflexzonebehandelingen voor je gezondheid en welbevinden kunnen doen? Bekijk je mogelijkheden