Home » Blog » Geen categorie » Bloot doet goed

Bloot doet goed

door | 19 jul, 2016 | Oefeningen, Reflexologie

Bloot doet het goed, maar blote voeten…Voor veel mensen een weinig ‘sexy’ onderdeel, die onderdanen. Sexy of niet, je voeten zijn je dankbaarheid en verwondering waard: dat relatief kleine lichaamsoppervlak kan je volledige gewicht dragen en zelfs voortbewegen, tot springen en rennen aan toe. Ze zijn dus gemaakt om jou te laten bewegen en om prikkelinformatie door te geven aan de rest van je lichaam. De fijne afstelling van je voeten wordt minder aangesproken als er een laag sokken en schoenen omheen zit. Zelf vind ik het heerlijk om blootvoets te lopen, maar ik doe het helaas te weinig. Vooral de eerste keer in het jaar dat ik op het strand kom bezorgt me altijd een juichmoment. Wat een héérlijk gevoel om door het zand te ploegen en mijn voeten te laten masseren en scrubben door het zand! Ik wordt er vrolijk, kwiek en alert van. En na zo’n wandeling merk ik ook dat mijn voeten niet gewend zijn aan zoveel bewegingsvrijheid en zware arbeid! Dus ben ik weer begonnen met teenwapperen, tennisbalrollen en andere voetentrucen ter versterking, bij gebrek aan tijd en goed weer voor een trip naar het strand. Het zand visualiseer ik er wel bij. Tip, deze voetoefeningen zijn gratis downloadbaar via Fivefingers (Running in Vibram FiveFingers®: A Step-By-Step Guide).

Blootvoets buiten lopen is leuk en meestal lekker en het is ook ergens goed voor volgens diverse bronnen:

  • In je voet zitten zeer veel zenuwuiteinden om je omgeving af te kunnen tasten en deze worden extra geprikkeld. Een niet alledaags gevoel voor de meesten van ons!
  • Zonder de steun en bescherming van schoenen moeten je voet- en kuitspieren extra werken. Spieren en de plaatselijke bloedsomloop worden dus getraind, resulterend in krachtigere, beter doorbloedde (en warmere!) voeten en onderbenen. Daarvan ga je steviger, tja, in je schoenen staan.
  • Het kan tot een verbeterde lichaamshouding leiden. Er zijn mensen die zo van hun blessures af kwamen.
  • Het heeft een reflexologische werking. De natuur heeft het zelf al bedacht: je zelfherstellend vermogen. Doordat je voeten blootvoets meer beweeglijk kunnen zijn, worden meer reflexgebieden aangesproken tijdens het lopen dan wanneer je met schoenen aan loopt, plus op een intensievere manier.
Zonder veel kennis over voetreflexologie kun je dus al veel betekenen voor jezelf. Via mijn artikelen wil ik eenvoudige reflexologische oefeningen met je delen. Daar gaan we, ontspanning door inspanning:

Buitenspelen

Schoenloos je gevoel inschakelen en je verstand op pauze. Als je het weer en je omgeving geschikt vindt trek je je schoenen uit en loop je 5 minuten op blote voeten door gras, over kiezels, grind, in het zand, door de aarde, of gewoon in huis. En vóel. Loop niet te snel, vooral als je buiten loopt, voelen lukt dan beter en je wilt geen verwonding of erge pijn. Tast de ondergrond af en voel de verschillen. Misschien voel je dat je anders gaat lopen, ook door de verschillende ondergronden.

Sta eens stil en wiebel met je tenen, grijp de ondergrond, verplaats je gewicht over de verschillende delen van je voet. Wip op je tenen, ga op de zijkanten van je voeten staan en op de hielen. Laat je voeten lekker bewegen. Doe dit 5 minuten of zo lang als je wilt, maar overbelast jezelf niet. Klaar? Voel even na. Wat merk je? Grote kans dat je meer uit je hoofd en in je lijf bent. In ieder geval heb je de voetreflexgebieden gestimuleerd zoals de natuur het bedoeld heeft. Zonder schoenen.

Tip: zet voordat je naar buiten gaat een teil of fles water bij je voordeur zodat je je voeten weer schoon naar binnen kan krijgen mochten ze eruit zien als een blij varken. Of neem een doek mee als je elders bent en je je schoenen weer wilt of moet aantrekken.

Heb je meer tijd om je voeten bloot te laten buitenspelen? Er zijn speciale blotevoetenpaden aangelegd. Meer kun je vinden als je zoekt op blotevoetenpad.

Je voeten laten doen waarvoor ze gemaakt zijn is belangrijk om lang plezier van ze te hebben, net zoals dat geldt voor heel je lichaam. Met of zonder schoenen. Wil jij goed voor jezelf zorgen en ervaren wat reflexzonetherapie voor je gezondheid en welbevinden kan doen? Bekijk de mogelijkheden

Krista Geestman

Ik geef vrouwen en mannen die graag meer pep halen uit hun dagelijks leven voetreflexologie én handvatten voor gezonde keuzes en meer vitaliteit. Vitaliseer jezelf en ga, minder gehinderd door lichamelijke klachten, méér doen van wat je wilt doen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *