Lekker naar buiten zónder schoenen. Je voelt het gras kriebelen onder je tenen. Het kan als een verlichting voelen wanneer je blootsvoets rondloopt. Je onderdanen zijn bevrijd en kunnen ein-de-lijk voortbewegen zonder strak omhulsel dat ze tegenhoudt.

Blote voeten

Waarom is op blote voeten lopen goed voor je? Krista Geestman van Vitalista Reflexzone­therapie geeft antwoord: ‘In je voet zitten veel zenuwuiteinden om je omgeving af te tasten en er op de juiste wijze op te reageren. Deze worden dan extra geprikkeld. Ook moeten je voet- en kuitspieren extra werken: spieren en je bloedsomloop worden getraind, wat zorgt voor krachtigere, warmere voeten en onderbenen. Het lopen op blote voeten schijnt zelfs te kunnen leiden tot een betere lichaamshouding. Er zijn mensen die zo van hun blessures afkwamen. Je voeten laten doen waarvoor ze gemaakt zijn, geeft je hele lichaam dus een boost. Plus je komt even los van je dagelijkse beslommeringen!

Reflexologie

Maar wist je ook dat het een reflexologische werking heeft?’ ‘Blootsvoets worden meer voetreflexgebieden gestimuleerd dan normaal. Deze gebieden corresponderen met alle organen en weefsels in je lichaam, waardoor deze ook gestimuleerd worden. Dit leidt uiteindelijk tot ontspanning en een betere bloed- en lymfecirculatie, waardoor je afvalstoffen beter afvoert en voedingsstoffen beter benut voor je herstel. Reflexzonetherapie werkt op deze manier.’ Krista onderzoekt en behandelt de oorzaak van jouw klachten. Een reflexologie­behandeling is niet alleen prettig, maar biedt ook een totaalaanpak om je beter te laten voelen: er wordt gekeken naar zowel je klacht als je welbevinden én leefstijl.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine.