Anne belde mij: ‘Ik heb al tijden last van mijn buik: ik voel me opgeblazen, ga lastig naar het toilet en heb soms pijn, zelfs tot in mijn onderrug. Ik zit niet lekker in mijn vel en wil dit aanpakken. Kun jij me hierbij helpen?’

Pijn in darmen

Ik leg uit dat de oorzaak van darmklachten vaak complex is en dat te weinig ontspanning en beweging, plus verkeerde voedingskeuzes meestal een grote rol spelen. Vaak kan voet­reflexologie helpen bij spijsverteringsproblemen en de gevolgen daarvan, zoals vermoeidheid. Reflexologie gaat uit van het principe dat elk orgaan wordt gereflecteerd in je voeten. Tijdens een behandeling masseer ik reflex­gebieden die in verbinding staan met bijvoorbeeld je darmen en hormoonklieren, zodat deze beter kunnen functioneren. Een ander belangrijk doel van een reflexologiebehandeling is ontspanning: een belangrijke, niet te onderschatten voorwaarde voor herstel. Ook kijk ik naar andere factoren die kunnen meespelen bij je klacht, zoals voeding, leefstijl en hoe jij je emoties beleeft. Dit kan zichtbaar zijn op je voeten. Reflexologie is een natuurgeneeswijze en hanteert dus een holistische aanpak. Een persoonlijke aanpak, welke je zelfherstellende vermogen stimuleert en die je laat ontdekken wat jouw lichaam en geest nodig hebben.

Minder medicatie

Anne merkte na een aantal wekelijkse behandelingen dat ze minder medicatie en kruidenthee nodig had voor haar darmwerking. Haar buik voelde minder opgeblazen en krampachtig. Daardoor slaapt ze nu ook beter en zit ze beter in haar vel.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine