Voeten dragen je de hele dag. Of juist niet, als je een ‘kantoorbaan’ hebt. In beide gevallen kunnen ze meer van je aandacht gebruiken. Via een voetenbad, een goede crème of olie op natuurlijke basis en beweging. Je voeten zijn beweeglijk en gemaakt om je te laten bewegen. Dus ze laten doen waarvoor ze gemaakt zijn is belangrijk, rust roest. Ook belangrijk zijn goed passende schoenen, want ‘op te kleine voet leven’ belemmert je in je beweging. Dat klinkt logisch, toch? Wat nog niet zo logisch klinkt, is reflexologisch: reflexologie is een nog vrij onbekende methode om je vitaliteit te verhogen. Reflexzonetherapie is mijn passie en ik wil jou graag laten weten wat je zelf kunt doen om reflexologischer bezig te zijn. Daarom een korte uitleg en daarna een eenvoudige oefening.
Voeten als spiegelbeeld
Reflexzonetherapie is een natuurgeneeskundige therapie gebaseerd op reflexologie. De reflexologie gaat uit van het principe dat het hele lichaam gereflecteerd wordt in de voeten. Tijdens een behandeling bewerkt de therapeut handmatig de reflexgebieden op de voeten door variabele druk uit te oefenen. Daardoor vindt stimulatie plaats van de doorbloeding en zenuwgeleiding in je hele lichaam en het bevordert ontspanning. Ontspanning is de belangrijke basis van de bouw aan je vitaliteit.
Reflexzonetherapie raakt jou via je voeten als hele mens en zet je lichaam aan tot balans zoeken en vervolgens zelfherstel. Het schudt je hele lichaam wakker om jou te bewegen naar meer vitaliteit. Balans zoeken doet je lichaam van nature al en is een dynamisch proces dat meegolft met wat je meemaakt, denkt, voelt, eet en doet. Deze balans kan langduriger verstoord zijn door diverse oorzaken, inclusief emotionele gebeurtenissen. Dat uit zich dan meestal via voelbare of zichtbare klachten zoals rugpijn, oververmoeidheid, buik- of spijsverteringsklachten en vagere klachten als gevolg van hormonale disbalans. Volgens de reflexologische visie geven je voeten aan hoe het met je gesteld is, ze weerspiegelen veel effecten van je handel en wandel en zijn belangrijke receptoren voor onze omgeving en ervaringen.
Ontmoeten via je voeten: schaapjes tellen 3.0
Goed, dan nu ontmoeten via je voeten, ontspanning door inspanning. Zonder veel kennis over voetreflexologie kun je al veel betekenen voor jezelf. Voor jezelf zorgen is altijd goed, in het kort kalmeert het je zenuwstelsel en vanuit die situatie is zelfherstel mogelijk. Als je dit gerichter kunt doen, bijvoorbeeld via reflexologie, is dat mooi meegenomen. Via mijn artikelen wil ik eenvoudige reflexologische oefeningen met je delen. Lekker praktisch met niet teveel gedoe. DIY reflexologie.
Eerst wat beknopte voetreflexologica:
- Je tenen en voorvoet reflecteren je hoofd en bovenlichaam, met alles erop en erin
- Je middenvoet correspondeert met je romp
- Je achtervoet of hiel bevat de reflexgebieden van je onderlichaam
Ga in bed liggen, trek je benen op en laat je knieën zover mogelijk naar buiten vallen. Je voeten blijven wat in het midden, zodat je ze tegelijk kunt beetpakken. Misschien moet je eerst even opwarmen en je draai vinden voordat je comfortabel ligt, neem je tijd. Kun je echt lastig bij je voeten, trek dan 1 been op en doe voet voor voet. Bedruk, bekneed, bestrijk of bekriebel je voeten, maakt niet uit hoe, doe gewoon wat goed voelt. Misschien vind je plekken die bijzonder, gevoelig, prettig of …pijnlijk aanvoelen!
Geef ze extra aandacht en varieer met de druk. Let op: kwel jezelf niet, respecteer je pijngrens. Dat is misschien al een oefening op zich. En heb je een opvallend gevoelig stuk op je voet gevonden, denk dan niet direct dat je iets ernstigs mankeert in het reflecterende deel ! Gevoeligheden kunnen ook door tijdelijke belasting komen, zowel op de voet als in je lichaam.
Wil je nog een stap verder, visualiseer dan het lichaamsgebied waarmee je bezig bent op je voeten en probeer te voelen hoe het met dat deel is. Een soort ‘bodyscan’, geef het aandacht zonder oordeel. Als je te moe bent voor het visualiseren: laat maar zitten, niks visualiseren beschouwen we dan gewoon als mediatie.
Misschien wil je je voeten daarna insmeren met een crème of olie op natuurlijke basis. Heb je die niet, ook goed en pak dan wat je wel hebt. Het mag praktisch en haalbaar blijven. Geef je voeten op deze manier aandacht en je zult merken dat je rustiger of slaperig wordt. Indien niet: morgen weer een avond, oefening baart kunst. Ga liggen als je nog niet lag en slaap fijn!
Wat dit doet
Je brengt je aandacht naar je voeten, dit brengt je uit je hoofd en in je lijf. Het aardt je. In ‘aardige’ toestand is het goed toeven en beter tot rust komen. Ondanks dat je misschien geen kennis hebt van de reflexgebieden, heb je deze aandacht gegeven en zijn ze gestimuleerd of verzacht. Je bent meer ontspannen geworden, als het goed is. Doe je wel eens aan yoga, dan herken deze houding misschien als een variant op de ‘blije baby houding’ (ananda balasana). Deze biedt naast stretching van liezen en rug ook kalmering en ontspanning. Ontspanning is de basis van je herstel, waarop jij je vitaliteit verder gaat bouwen:
- Onbewust: je lichaam weet wat het moet doen. Het wonder der natuur dat zelfherstellend vermogen heet. Wees jezelf dankbaar daarvoor! Ook dat maakt je rustiger.
- Bewust: je hebt jezelf aandacht gegeven. Dat is dus beter voor jezelf zorgen. Wees jezelf ook daar dankbaar voor. Welterusten.
Wie vitaal is, zorgt bewust en onbewust goed voor zichzelf. En wat goed is, dat verschilt per persoon.
Ik vind het leuk als je me hieronder laat weten wat het effect van deze oefening voor jou was. Of misschien heb je een aanvulling?
Wil jij goed voor jezelf zorgen en ervaren wat reflexzonetherapie voor je gezondheid en welbevinden kan doen? Bekijk de mogelijkheden
0 Reacties